>

Зустріч студентів-сходознавців та студентів-американістів із завідувачем відділу історії країн Азії та Африки ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України» Вячеславом ШВЕДОМ

08 червня 2023 р. відбулась зустріч студентів-сходознавців та студентів американістів із Вячеславом ШВЕДОМ, завідувачем відділу історії країн Азії та Африки, доцентом, кандидатом історичних наук.

Пан В. Швед поділився спогадами про те, що інтерес до Сходу у нього виник ще в шкільні роки. По закінченні школи він невдало спробував вступити до Інституту східних мов МДУ ім. М. В. Ломоносова. Зрештою закінчив Вінницький державний педагогічний інститут. В 1981 році захистив кандидатську дисертацію з історії.

Проте до сходознавства Вячеслав Олександрович повернувся під час роботи в Адміністрації Президента України. Там він працював у секторі близькосхідних стратегій, потім у відділі країн Близького Сходу та азійсько-тихоокеанського регіону. Там займався кримськотатарською проблематикою. Під час роботи в апараті РНБО Вячеслав Олександрович у якості аналітика вивчав роль ісламського чинника в системі національної безпеки. В контексті цього він налагодив зв’язки зі знаними діячами арабських країн, пройшов стажування у Кувейті та Саудівській Аравії. Саме це допомогло Вячеславу Олександровичу «зрозуміти арабів», їх менталітет, стати істориком-арабістом, спеціалістом з аравійських монархій.

Пан В. Швед також ознайомив студентів із обставинами створення в 1978 році «відділу країн, що розвиваються», який очолив знаний тюрколог Ігор Черніков. Вже в умовах незалежності цей відділ було реорганізовано у «відділ країн Азії та Африки» (завідувач Віктор Гура), який функціонував в структурі Інституту світової економіки та міжнародних відносин. З утворенням «ДУ Інститут всесвітньої історії НАН України» відділ перетворено на «відділ історії країн Азії та Африки», роботою якого з 2014 року в якості завідувача керує пан В. Швед.

Надалі В. Швед зауважив, що відділ історії країн Азії та Африки готує аналітичні дослідження. Водночас він висвітлив роботу відділу в контексті виконання науково-дослідної теми «Зовнішня політика країн Азії в умовах формування нового світопорядку (перша чверть XXI ст.)». Вячеслав Олександрович охарактеризував наукові інтереси й праці співробітників (ісламознавець О. Аулін, індолог О. Лукаш, тюрколог Н. Мхитарян, китаєзнавець О. Олійник, арабіст С. Гуцало та ін.) відділу. Він також розкрив роботу з підготовки молодих науковців та навчання аспірантів.

Пан В. Швед надав оцінку позиції арабських країн щодо нинішньої російсько-української війни. Він також висловив власну думка щодо можливості долучення арабських країн до повоєнної відбудови України.

Вячеслав Олександрович відзначив позитивні сторони освітньої програми «Сходознавство», яка в українській гуманітаристиці стала першою, що поєднала історичну і філологічну компоненти. Він запросив випускників програми на навчання в аспірантуру Інституту всесвітньої історії.

Наприкінці зустрічі В. Швед відповів на запитання студентів.

Модератор заходу Олег КУПЧИК запросив пана Вячеслава та співробітників відділу країн Азії та Африки до організації спільних наукових заходів.

Перейти до початку