>

Довгоочікувана екскурсія колективу

19 липня 2023 року трудовий колектив і профспілкова організація нашого Інституту нарешті перервали чотирьохрічну відсутність виїздних екскурсій і здійснила захоплюючу подорож по Фастівському та Макарівському районах Київської області за маршрутом: Київ-Фастів (Костел Воздвиження Святого Хреста) - с. Томашівка (маєток Хоєцьких) - с. Мотижин (“Добропарк”).

Протягом усієї екскурсії ми ознайомились з деякими неповторними архітектурними пам’ятками українсько-польського співжиття і взаємної, так тісно переплетеної спільної історії. Саме до таких пам'яток належить неповторний за своєю красою Костел Воздвиження Святого Хреста у центрі Фастова, збудований впродовж 1903-1910 рр. архітекторами Владиславом Домбровським і Федором Гродненським. Важливу роль у його оздобленні відіграв відомий італійський скульптор Еліо Саля, автор Київського Костелу святого Миколая спільно із видатним польським архітектором Владиславом Городецьким, який залишив у спадок Україні цілу низку всесвітньовідомих архітектурних шедеврів.

Костел Воздвиження Святого Хреста зачарував нас своєю витонченою красою, гармонією та досконалістю форм. Його сміливо можна поставити в один ряд не лише з найкращими костелами країни, а й Європи та всього світу.

Неповторне враження справив на нас і маєток польської аристократичної родини Хоєцьких, збудований впродовж 1903-1910 рр. із чудовим дерев'яним різьбленням. Поруч з маєтком розкішний ландшафтний парк, багато гарних клумб з різноманітними квітами, невеличкий зоопарк, де можна побачити страусів, альпак, павичів, папуг, голубів. Цей архітектурний і парковий ансамбль справляє чудове враження.

У селі Ясногородка на страусиній фермі “Долина страусів” нас чекав смачний обід на відкритій терасі у супроводі клекоту страусів та павичів.

І ось, нарешті, “Добропарк” — дивовижне рукотворне чудо квіткової казки розкинулося на декількох гектарах. Ми якраз приїхали під час сезону лаванд. П`янке чисте повітря, неповторний аромат квітів, синє небо, прозорі озера з кришталево чистою водою – все це вдихнуло в кожного з нас відчуття спокою, легкості, віри у свої сили і у нашу перемогу, тому що не можна перемогти народ, який сформувався і живе на такій прекрасній землі під чистим синім небом, палко любить її та боронить як тільки може.

Зрештою, хочеться відзначити екскурсовода Світлану Вікторівну Карнаухову, яка під час поїздки  змалювала нам чарівний й просякнутий історичними постатями й подіями світ Київщини. Перед нами промайнула ціла плеяда видатних українських постатей — державних керівників, полководців, діячів науки і мистецтва, святих отців, якими щедро була наділена Київська земля.

Ця екскурсія дозволила колективу Інституту зарядити себе енергією, значною мірою підживити свої духовні сили, які так нам необхідні, щоб не просто пережити теперішні важкі часи війни, тривог, болю, а й знайти в собі сили для належного виконання завдань, що постали перед нами сьогодні на трудовій ниві.

Завідувач відділу історії країн Азії та Африки ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України»

Голова профкому ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України»

кандидат історичних наук, доцент

В’ячеслав Швед

Галерея зображень

Переглянути вбудовану фотогалерею в Інтернеті за адресою:
https://www.ivinas.gov.ua/novini/dovgoochikuvana-ekskursiya-kolektivu.html#sigProIdf9fe543fe0
Перейти до початку