>

Завідувач відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України», кандидат історичних наук, доцент В.О. Швед взяв участь у роботі круглого столу “Україна та Глобальний Південь: пошук шляхів співпраці”

1 червня 2023 р. завідувач відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України», кандидат історичних наук, доцент В.О. Швед взяв участь у роботі круглого столу “Україна та Глобальний Південь: пошук шляхів співпраці”.

Зазначений захід було організовано Укрінформом (ГР Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки і Порталом “Украина глазами мусульман”). У своїй доповіді “Політика України щодо країн Глобального Півдня: мусульманська складова” науковець зупинився на формуванні контурів концептуальних засад зовнішньополітичного курсу Української держави щодо країн Глобального Півдня, значення участі Президента України у саміті Ліги арабських держав 18 травня 2023 р. для визначення пріоритетних тем у контактах з арабським світом, охарактеризував особливості нинішнього стану мусульман в Російській Федерації у контексті можливостей їх переходу до більш активного спротиву путінському режиму.

Організатори: Укрінформ (ГР “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”), Портал “Украина глазами мусульман”. Учасники: Ігор Соловей - керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Рамдан Аурагх - експерт-міжнародник, сходознавець; Аднан Аль-Казімі - голова громадської організації «Іракський Дім»; Ісса Садіо Діалло - голова Африканської Ради в Україні; Мухаммад Зайдіє - голова сирійської діаспори у Києві; Ігор Лосовський - заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; В'ячеслав Швед – завідувач відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України»; Ірина Субота - аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки; Абу Алруб Емад - президент ГО "Український центр діалогу та комунікації"; Яна Лук'янець - перший секретар відділу стратегічних комунікацій МЗС України; Дарина Гаріб - третій секретар відділу ситуаційного центру МЗС України; Дялявер Саідахметов - представник Конгресу мусульман України.

Теми для обговорення:

  • Можливості народної дипломатії для налагодження діалогу
  • Роль та потенціал діаспор країн Глобального півдня в Україні
  • Боротьба з наративами російської пропаганди у світі.

Підсумки (за матеріалами Укрінформу):

«Україні потрібен координаційний орган для роботи з мусульманами в усьому світі – експерт. Україні потрібна інституція для роботи з мусульманськими спільнотами, які могли б донести правду про події в Україні до мусульман усього світу, зокрема Росії. Таку думку висловив завідувач відділу історії країн Азії та Африки Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України» В'ячеслав Швед під час круглого столу в Укрінформі. Науковець зазначив, що з великою пошаною ставиться до зусиль щодо мобілізації справжніх російських патріотів для початку організованої збройної боротьби проти російського режиму. На його думку, одним з важливих питань у цьому контексті є залучення до опору мусульман Росії, оскільки саме з мусульманських регіонів РФ набирається найбільша частина російського війська, відповідно, вони зазнають найбільших втрат на війні. "Важливо знати, що тут можуть зробити організації мусульман в Україні, які представляють башкирів, татар, чеченців та інших народів... Мені здається, що це питання дуже серйозно постало на часі. Я звертаюся до представників державних органів: можливо, потрібно створити спеціальну робочу групу чи координаційний орган, опрацювати науково-аналітичні аспекти цієї проблеми і виступити з чіткими пропозиціями. Сьогодні ситуація така, що потребує максимальної скоординованості дій державних, наукових інституцій і громадських організацій", - сказав В.О. Швед».

 

За матеріалами Укрінформу: https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3713004-ukraina-ta-globalnij-pivden-posuk-slahiv-spivpraci.html та https://spravdi.gov.ua/eksperty-i-lidery-diaspor-obgovoryly-shlyahy-aktyvizacziyi-vidnosyn-ukrayiny-z-globalnym-pivdnem/

 

 

Перейти до початку